Facet  »  Używki, Kulinaria  »  Pitu - rum z trzciny cukrowej
Pitu

Pitu - rum z trzciny cukrowej

2010-08-12 - I. Rupa     Tagi: Alkohole, Rum, Używki
Pitu - brazylijska odmiana rumu produkowana z soku, z czystej i świeżej trzciny cukrowej. Każda butelka powstaje z minimum pięciu kilogramów tej rośliny - najlepszych, wybranych gatunków. Trunek produkowany jest nieprzerwanie od 1938 roku, a jego nazwa wzięła się od nazwy dużego, słodkowodnego kraba.
PituPitu
Proces dojrzewania alkoholu odbywa się przez kilka tygodni w drewnianych kadziach - dzięki temu uwolniony zostaje cały, niezwykły smak Pitu - doskonałego składnika wielu egzotycznych drinków.

Rum Pitu ma charakterystyczny, owocowo-wytrawny smak i delikatnie słomkowy kolor. Butelkę jest łatwo rozpoznać po charakterystycznej, dużej krewetce na etykiecie.
Pitu



źródło: webtrunki.pl, Banzaj.pl

Dodaj komentarz

Nick
Treść
Wpisz kod
z obrazka
Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby
logowania się za każdym wejściem, musisz się zarejestrować lub zalogować.

Zaloguj się

Login Hasło
0

Komentarze do:

Pitu - rum z trzciny cukrowej